Whitepapers

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 46 niet laden

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 58 niet laden

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 402 niet laden

Het Sociaal Domein is voor gemeenten sinds 1 januari 2015 ingrijpend veranderd door de invoering van de drie decentralisaties (3D's). De decentralisaties Wmo, Jeugd en de Participatiewet van centrale naar gemeentelijke overheid betekent een andere inrichting voor gemeenten, cliënten en aanbieders. Gemeenten hadden door de decentralisaties 25% minder te besteden. Dit leverde financiële uitdagingen op voor alle betrokkenen. Bovendien kregen de gemeenten te maken met een onbekende doelgroep, aanbieders en producten waardoor de gemeenten nieuwe taken toebedeeld hebben gekregen. Nieuwe vakkennis moest hiervoor worden opgedaan om deze nieuwe taken kwalitatief uit te kunnen voeren. Daarnaast of juist hierdoor heeft de digitalisering een grote vlucht genomen en is er binnen het Sociaal Domein veel data ontstaan. Data is een belangrijke vorm van informatie voor sturing en wordt door de digitalisering steeds dominanter. MvR Consulting kent het Sociaal Domein en weet hoe deze datastroom gekoppeld kan worden aan de financiële data en de wijze waarop deze kan worden gebruikt voor (financiële) sturing. Ofwel Datagedreven Werken binnen het Sociaal Domein. MvR Consulting legt uit hoe datagedreven gewerkt kan worden binnen het sociaal domein.

 

De overheid gaat steeds meer zelf aan de slag met data. In hun enthousiasme vergeten ze soms dat de validiteit van data van belang is bij het gebruiken ervan. Door het controleren van kwaliteit kunnen misverstanden voorkomen worden. Maar hoe doe je dat? Waar let je op? Deze whitepaper helpt je daarbij. Daarnaast geeft de checklist een handreiking voor wat te doen als de data niet zo zuiver is als gedacht. 

De samenleving verandert razendsnel. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat we steeds makkelijker, sneller en meer zelf kunnen regelen. Zo ook voor de overheid. Van overheidsinstanties verwachten we een moderne, digitale en dienstverlenende organisatie, waarbij papier verdwenen is. Dit toekomstbeeld zorgt in sommige vakgebieden voor onzekerheid, onder andere bij de Documentaire Informatie Voorziening (DIV). Is er in tijden van digitalisering nog plek voor de DIV-medewerker?

De belangrijkste bronnen voor een toename aan data zijn sensoren. Slimme dijken, lantaarnpalen, camera’s, gasdetectoren en dergelijke dataverzamelaars zullen op korte termijn de hoeveelheid bedrijfsinformatie spectaculair overstijgen. Voor het vakblad Land + Water schreef Robert Mekking speciaal voor organisaties in het fysieke domein een stappenplan over hoe om te gaan met al die data.

De afgelopen 2 jaar is de totale hoeveelheid data wereldwijd verdubbeld. Een gemiddeld huishouden creëert vandaag de dag genoeg data om 65 iPhones mee te kunnen vullen. Ook binnen gemeenten is de afgelopen jaren meer data gecreëerd dan in alle jaren ervoor en deze trend lijkt voorlopig door te zetten.  Gemeenten zullen de komende jaren gedwongen worden om na te denken wat deze ontwikkeling voor hen betekent. Het hebben van al deze data is een grote kans, maar het vraagt nogal wat van een organisatie om al deze datastromen te kunnen managen en om te zetten naar iets bruikbaars.

In deze paper leggen we uit hoe je datagestuurd werken kan inbedden in je organisatie. Maar daarom gaan we eerst terug naar wat datagestuurd werken is en waarom het überhaupt van belang is.