Whitepapers

MvR & Partners voert veel opdrachten uit met een innovatief karakter. Daar leren wij van en die kennis delen we graag. Hieronder een opsomming van publicaties, onderzoeken en whitepapers. Geïnteresseerd? Laat uw gegevens achter en laat ons vooral weten wat u vindt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Twitter @mvrenpartners

Overheidsorganisaties investeren veel geld in het ICT landschap, maar repeterende handelingen zijn nog steeds nodig. Denk hierbij aan het uitvoeren van dubbele handelingen om administraties binnen verschillende systemen te synchroniseren of de vele handmatige handelingen die nodig zijn om een zaak op te voeren of gegevens in meerdere systemen te controleren. Dit leidt tot frustratie en werkdruk onder de medewerkers en tot een onvolledig informatievoorziening en klantbeeld. In de whitepaper Robotic Process Automation geven wij u een beeld hoe RPA hierbij kan helpen. Ons motto is daarbij. Naast elke ambtenaar een Robot. Download gratis onze whitepaper.

De overheid gaat steeds meer zelf aan de slag met data. In hun enthousiasme vergeten ze soms dat de validiteit van data van belang is bij het gebruiken ervan. Door het controleren van kwaliteit kunnen misverstanden voorkomen worden. Maar hoe doe je dat? Waar let je op? Deze whitepaper helpt je daarbij. Daarnaast geeft de checklist een handreiking voor wat te doen als de data niet zo zuiver is als gedacht. Wil je meer weten over onze activiteiten op het gebied van Datagestuurd Werken, meld je dan aan voor het werkbezoek SVB Datalab op 30 november

De vraag vanuit de markt en het aanbod dat geleverd kan worden volgt steeds sneller op elkaar. Dit vraagt van organisaties dat zij wendbaarder dienen te zijn. Om snel op deze vraag in te kunnen spelen is goede interne communicatie vereist. Op dit moment wordt e-mail veelvuldig gebruikt als interne communicatie. Is dit echter nog wel van deze tijd? In deze whitepaper wordt antwoord gegeven op deze vraag. Daarnaast is er gekeken naar mogelijke alternatieven die één of meerdere functies van de e-mail kunnen overnemen.

De samenleving verandert razendsnel. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat we steeds makkelijker, sneller en meer zelf kunnen regelen. Zo ook voor de overheid. Van overheidsinstanties verwachten we een moderne, digitale en dienstverlenende organisatie, waarbij papier verdwenen is. Dit toekomstbeeld zorgt in sommige vakgebieden voor onzekerheid, onder andere bij de Documentaire Informatie Voorziening (DIV). Is er in tijden van digitalisering nog plek voor de DIV-medewerker?

De belangrijkste bronnen voor een toename aan data zijn sensoren. Slimme dijken, lantaarnpalen, camera’s, gasdetectoren en dergelijke dataverzamelaars zullen op korte termijn de hoeveelheid bedrijfsinformatie spectaculair overstijgen. Voor het vakblad Land + Water schreef Robert Mekking speciaal voor organisaties in het fysieke domein een stappenplan over hoe om te gaan met al die data.

Met de toenemende digitalisering bij gemeenten, waaronder zaaksystemen, is er een wereld aan informatie beschikbaar. Om deze te ontsluiten heb je echter een BI tool nodig. Hiermee bouw je rapportages, dashboards en komt de data tot leven. Tot nu toe niks nieuws. Er zijn twee lijnen te onderscheiden in de ontwikkeling van BI Tools. De Self-Service en de Managed BI Tools. Power BI en Cognos zijn respectievelijk uitvloeisels van deze stromingen. Cognos is wijdverbreid en al jaren bekend bij menig gemeente, Power BI is een nieuwkomer waarvan gemeenten de toegevoegde waarde nu pas leren kennen. Maar welke is nou het beste voor welke situatie? De keuze van de juiste tool is essentieel om de inzichten te krijgen die nodig zijn om sturing te geven en om processen en dienstverlening naar een hoger plan te brengen. Op een aantal voor gemeenten cruciale punten verschillen de twee stromingen en dus ook de tools.

In deze whitepaper lees je over de verschillen tussen Cognos en Power BI en wat deze betekenen voor gemeenten.

De afgelopen 2 jaar is de totale hoeveelheid data wereldwijd verdubbeld. Een gemiddeld huishouden creëert vandaag de dag genoeg data om 65 iPhones mee te kunnen vullen. Ook binnen gemeenten is de afgelopen jaren meer data gecreëerd dan in alle jaren ervoor en deze trend lijkt voorlopig door te zetten.  Gemeenten zullen de komende jaren gedwongen worden om na te denken wat deze ontwikkeling voor hen betekent. Het hebben van al deze data is een grote kans, maar het vraagt nogal wat van een organisatie om al deze datastromen te kunnen managen en om te zetten naar iets bruikbaars.

In deze paper leggen we uit hoe je datagestuurd werken kan inbedden in je organisatie. Maar daarom gaan we eerst terug naar wat datagestuurd werken is en waarom het überhaupt van belang is.

Op 1 januari 2015 is een deel van de zorgtaken van de centrale overheid gedecentraliseerd. De gemeente is verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering daarvan op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, arbeidsparticipatie en de zorg voor chronisch zieken/ gehandicapten. Om de zorgvraag van de burger optimaal te kunnen beantwoorden, is het noodzakelijk dat de gemeente gevoelige, vertrouwelijke zorginformatie van de burger ontvangt. 

In deze paper wordt gekeken naar het spanningsveld dat is ontstaan op het gebied van privacy in het sociaal domein en in hoeverre de gemeente klaar was voor deze nieuwe rol.